1-Kendilerini ifade etmelerine izin verin
Yalnızca çocuklar değil birer yetişkin olarak bizler de hayatın farklı alanlarında kendimizi ifade edebilmek amacı ile çeşitli davranışlar sergilemek isteriz. Bir an için türlü engellerden ötürü kendinizi ifade edemediğinizi düşünün. Bu durum sizi olduğunuzdan farklı biri haline getirmiş olacak. Her zamankinden farklı biri... Çocuklar, potansiyellerini, kişisel özellikleri ve yeteneklerini ortaya koymaları bakımından kendilerini ifade etmelerine izin verilen bir ortama ihtiyaç duyarlar. Onları daha iyi tanıyabilmemizin önkoşulu onlara kendiliklerini temsil edebildiği bir alan açabilmektir.
2-Tutarlı olun
Çocukların davranışlarının şekillenmesinde çevrenin etkisi oldukça fazladır. Ebeveynler, arkadaşlar, öğretmenler... Kimi zaman çoğunlukla göremediğimiz fakat çocukların yaşamı içerisinde yer alan diğer kişiler... Bu kisiler çocukların neyin doğru neyin yanlış olduğu hakkında çocuga referans sağlayan kisilerdir. Çocukların yaşamlarının merkezinde yer alan ebeveynler ise bunların arasında en önemlisidir. Bu anlamda en büyük rol ebeveynlere düşüyor. Anne ve babalar söyledikleri ve yaptıklarıyla tam bir uyum içerisinde olmalıdır. Herhangi bir uyumsuzluk çocuğun kafasında "hangisi doğru" sorusunu oluşturur. "Çekmeceleri karıştırma" diyen bir anne ile "bırak karıştırsın" diyen bir baba veya tersi de geçerli olmak üzere çocuğun bocalamasına yol açacaktır. Hangisinin doğru bir davranış olduğunu kestiremeyen çocuk kendisini bir çatışmanın ortasında bulacaktır.
3-Bardağa dolu tarafından bakın
Hayatın doğal akışı içerisinde çok arzu etmesek de bir takım olumsuz olaylarla karşılaşıyoruz. Özel gereksinimli bir çocuğa sahip olan ebeveynlerin ise diğerlerine kıyasla olumsuz davranışlarla karşılaşma oranları daha fazla. Ne kadar zor bir çocuğa sahip olsak da öncelikle bu durumu kabullenmemiz gerekiyor. İstenmeyen davranışların bir çoğu özel teknikler aracılığıyla özel eğitim uzmanları tarafından ortadan kaldırılabiliyor. Asıl soru burada başlıyor. Bu davranışlar ortadan kaldırılana kadar çocuklarımıza nasıl davranmalıyız? Hem kendimiz hem de çocuğumuz için en doğru yaklaşım sürekli olumsuza odaklanmaktansa çocuğumuzun olumlu yönlerine odaklanmak. Hangi engel grubundan olursa olsun her çocuk kendine özgü bir takım olumlu davranışa sahiptir. Olumlu davranışların pekiştirilmesi çocukların doğru olan ile olmayanı ayırt etmesinde önemli bir aşamadır. Olumlu davranışları pekiştirilip ödüllendirilmeyen çocuklar doğru olan davranım şeklini belirlemekte zorlanacaktır.
4- Daha fazla dinleyin
Biz yetiskinler için birileri tarafından dinleniyor, dikkate alınıyor olmak belki sıradan gibi görülebilir. Oysa çocuklar için bir yetişkin tarafından dinleniyor olmak oldukça önemlidir. Ebeveyn ya da yetişkin tarafından dikkatle dinlenen bir çocuk kendisine değer ve önem verildiği hissine kapılacaktır. Bu his çocuğun birey olma sürecinde önemli bir aşamadır. Çocuk, kendisini birey hissettiği ölçüde davranışlarının sorumluluğunu üzerine alacaktır. Çağımızda teknolojik gelişme ve diğer olguların etkisiyle oluşan bu iletişim sorununu ortadan kaldırmak öncelikli görevlerimiz arasında yer almalıdır.